Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanııcı Adı: Şifre: Beni hatırla
Forum kuralları dahilinde bulunan her konuda yazışabilirsiniz.

BAŞLIK: ÖZERKDER.KİMLİKDOĞRULAMASİS

ÖZERKDER.KİMLİKDOĞRULAMASİS 24 Nis 2014 08:27 #1

  • pinar87
  • pinar87 Kullanıcısının Avatarı
  • Offline
  • Yeni Uye
  • Gönderiler: 3
  • Teşekkür Sayısı: 17
  • Başarı: 0
TÜM ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON KURUMLARI DERNEĞİ
(ÖZERK-DER)
06.068.066
Sayı : 2014/01.01.005
Konu : ÖEK Kimlik Doğrulama Sistemi. 22.Nisan.2014

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne

Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin 25. maddesinin “(3) Kurumlarca; (Değişik ibare:RG-24/5/2013-28656) engelli bireylerin ders devam takibi, ders başlangıcından önce ve ders bitiminde (Değişik ibare:RG-24/5/2013-28656) engelli birey modülünde yer alan kimlik doğrulama sistemi ile yapılır. (4) Kurumlarca; eğitim personelinin ders devam takibi ise giriş ve çıkışlarda (Değişik ibare:RG-24/5/2013-28656) engelli birey modülünde yer alan kimlik doğrulama sistemi ile yapılır. (5) Kimlik doğrulama sisteminin uygulanması ile sistemi kullanamayacak durumda olan (Değişik ibare:RG-24/5/2013-28656) engelli birey ve eğitim personelinin ders devam takibi Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre yapılır. (Değişik ibare:RG-24/5/2013-28656) Engelli birey ve eğitim personelinin kimlik doğrulama sistemine tanıtılmaları rehberlik araştırma merkezlerince yapılır.” Hükümlerinin yürürlülük tarihi 18 Mayıs 2014 tür. Sürece ilişkin yaşanılan sıkıntılar;
1. Rehberlik Araştırma Merkezlerince engelli bireylerin ve kurum personellerinin tanımlama işlemi henüz tamamlanamamıştır.
(İki yıllık bir süreç geçmiş olmasına ve son 15 ayda Rehberlik Araştırma Merkezlerine sistem kurulmuş olmasına rağmen teknik altyapı sorunları nedenleriyle hizmet alan engelli bireylerin sisteme tanımlama işlemleri henüz tamamlanamamıştır. Üstelik sistemin işleyişinde sık sık tanımlama sorunları yaşandığı bilgisi alınmaktadır.)
2. Sistemin uygulanmasına ilişkin alanda uygulama belirsizlikleri mevcuttur.
(İki engelli bireye sahip ailelerden, aile bireylerinden birinin tanımlanması gerektiğinde de sistem bir aile bireyinin tanımlanmasına izin vermektedir. Taşradan aldığımız diğer bilgilerde ise bazı kurum çalışanları ile engelli bireylerin ailelerinin bir kimlik doğrulama sistemine kayıt vermek istememelerinin söz konusu olduğudur. Bu tür durumların hukuki süreçleri de önem arz etmektedir. Aynı zamanda Danıştay 8. Dairesinde hale esastan karar verilmemiş olan bu konuya ilişkin bir davada karar aşamasına gelinmek üzeredir.)
3. Kurumlarımızda henüz hiçbir altyapı çalışması ve sistemin uygulanmasına ilişkin bir eğitim ve süpervizyon çalışması da yapılmamıştır.
4. Pilot uygulama yapılmamış olması sistemin işleyişine ilişkin önemli bir eksikliliktir.
(Daha önemlisi test niteliğinde kısa süreli sistem çalışması bir kurumda yapılmış, pilot uygulama niteliğinde bir çalışma yapılmamıştır. En az üç aylık bir pilot çalışmaya ihtiyaç olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma en önemlisi sitemin uygulanabilirliği, verimliliği, yapılması gereken diğer düzenlemelere ışık tutacağından önemli görülmektedir.)
5. Mevcut mevzuatın acilen revize edilmesi ihtiyacı.
(Standartlar yönergesi ve yönetmeliklerle ilgili olarak pratikte yaşanan verimlilik, işlevsellik ve sürdürülebilirlikle ilgili sorunlara yol açan bazı sorunların yeniden tüm taraflarca değerlendirilerek düzenlemelerin yapılmasına da ihtiyaç duyulmaktadır. Uygulanan destek eğitim programları ve modüle göre seansa girecek meslek elemanı çizelgesi, programlar ve bağlı modüller, herhangi bir nedenle oluşan telafi konusu, benzer nitelikli programlardaki bireysel ve grup odalarının ortak kullanımı gibi hususların da yeniden değerlendirilmesinin gerektiğini düşünmekteyiz.)
Bu nedenlerle; Biometrik kimlik doğrulama sisteminin bu çalışmaların ve uygulama örneğinin oluşabilmesi için bir yıl daha ertelenerek, kapsamlı bir çalışma yapılması sonrasında uygulama imkanlarının değerlendirilmesi hususunu takdirlerinize arz ederim.

Faruk Sevindi
ÖZERKDER
Yönetim Kurulu Başkanı
Son Düzenleme: 24 Nis 2014 11:42 yazan pinar87.
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: gulumse, serkan05, tartanc ve bu kullanıcının diğerlerinden 11 teşekkürü var
Sayfa oluşturma zamanı: 0.308 saniye
Sistem Kunena Forum