Özel Eğitim Merkezlerinde “Robotik Yürüme” devri
Robotik Yürüme Teknolojisi özellikle gelişmiş ülkelerde son 10 yıldır, nörolojik problemi olan kişiler için bir tedavi seçeneği olarak kullanılmaktadır. Önceleri İnme, MS, Parkinson gibi daha çok erişkinleri ilgilendiren nörolojik sorunlarda kullanılan Robotik Yürüme Teknolojisi artık Serebral Palsi, Spina Bifida... gibi özellikle çocukları etkileyen nörolojik problemlerin rehabilitasyonunda da kullanılıyor.
Yürüme Robotlarının çok büyük yer kaplaması ve yüksek maliyet sorunu, bu cihazlara erişimde en büyük engeli oluşturuyor. Ancak Norveç’ten MadeforMovement firmasının geliştirdiği Innowalk Yürüme Robotu sayesinde, bu teknoloji Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Kurumları ve Dal Merkezleri için erişilebilir hale geldi. Innowalk Pro Yürüme Robotu, İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesi ile Ankara Bilge Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinden sonra, Kayseri’de bulunan Melikgazi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ne kurulacak. Innowalk Türkiye Ofisi, Innowalk Pro’nun yüksek maliyetli ve çok büyük alan gerektiren diğer robotik yürüme cihazlarından çok farklı ve ekonomik olduğunu belirtip temel özelliklerini şöyle sıraladı:
-Çocuklar ve erişkinler için iki farklı ebat mevcuttur.
-Hastaya göre ayarlama süresi 5-8 dakikadır.
-Günlük alınabilecek seans sayısı 10-16'dır.
-Kurulum ve kullanım kolaylığı ön plandadır.
-Bilimsel olarak desteklenmiş sonuçlar mevcuttur.
-Norveç üretimi olup sağlamlık ve kalite ön plandadır.
Innowalk Pro tanıtım klibi için TIKLAYINIZ. Innowalk Pro ile ilgili detaylı bilgi için www.robotikrehabilitasyon.com adresini ziyaret ediniz. |
Innowalk Türkiye, yürüme hareketinin sağladığı yararları ise şu şekilde özetledi.
-
"Yürüme potansiyeli" olmadığı söylenen çocuklar da dahi yürüme hareketinin pek çok faydaları olduğu bilimsel olarak gösterilmiştir. Kemik gelişimi, eklem düzgünlüğünün korunması, sindirim ve uyku problemlerinin azalması başlıca yararlar olarak sayılabilir.
-
Yürüme ve ayakta durma potansiyeli mevcut çocuklarda ise "yürüme hareketi" nin tekrar edilmesi gelişimi büyük ölçüde hızlandırmaktadır. Çocukların bağımsız yürümeye geçmesinde ya da yürümenin otomatikleştirilmesinde, yürüme hareketini sıkça tekrar etmek oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Yürüme hareketi sadece nörolojik vakalarda değil, ortopedik cerrahi geçirmiş vakalarda da tercih edilir bir yöntem haline gelmiştir.
-
Fizyoterapistlerin seanslarda kazandırdığı ayakta durma, denge ve adım atma becerisi gibi aşamaların "yürüme hareketine" entegre edilmesi çok önemlidir. Seanslarda adım atabilen çocukların, evde ve dışarıda da yürüyebilmesi, bu yürüme deneyiminin tekrarı ile yakından ilişkilidir. Yürüme hareketine imkan sağlayan cihazlar ile güvenli, aşamalı, hızı ve zorluğu ayarlanabilir, ölçülebilir ve ayarlanabilir bir yürüme eğitimi sağlamak mümkün olmaktadır.
-
Doktorların ve Fizyoterapistlerin yürüme, ayakta durma gibi fonksiyonel hedeflere ulaşmasında ciddi anlamda destek sağlar ve bu fonksiyonların nörogelişimsel prensiplere uygun şekilde, biyomekanik düzgünlük içinde yoğun ve sık tekrarlı şekilde pratik edilmesine imkan verir.