İşitsel Algı / Entegrasyon Eğitimi

İşitsel algı, işitmeye dayalı uyaranların algılanması, yorumlanması ve bu bilgilerin beynin belli bölgelerine gönderilip uygun cevabın oluşturulması için entegrasyonun / bütünleştirilmenin gerçekleştirilmesi olayıdır. Dolayısıyla bu sadece işitme ile sınırlı kalmayıp, bizim dış dünyamızı algılamamızda yardımcı olan tat, koku, görme, dokunma, işitme, denge ve derin duyu merkezlerinin bir bütün olarak kendi aralarında bağ kurmasıdır. Uyaranın sadece işitme yolu ile değil, diğer kanallardan da alındığında yine aynı merkezler arasındaki sinir ağının aktif olmasıdır. 

“Elma” sözcüğünü duydunuz diyelim. Zihninizde neler canlandırdı? Bir düşünün. Kokusu, şekli, rengi, pürüzsüzlüğü, ısırık sesi, tadı, yazım şekli vb. bunlara ancak yukarıda belirttiğim merkezler sayesinde önceden edindiğimiz deneyimlerin bir araya getirilmesiyle ulaşabiliriz.

  

Bilindiği üzere sol beynimiz dil ve konuşma, işitsel algılama, matematik, muhakeme yapma, mantık yürütme, sözel zeka ve bellek, akademik becerilerde ; sağ beynimiz ise görsel-uzaysal yetilerde, resim, müzik, yer yön bulma becerilerinde özelleşmişlerdir.Yine vücudumuzda çapraz temsil durumu söz konusudur.Örneğin vücudumuzun sağ tarafının kontrolü sol beyin, sol tarafın ki ise sağ beyin tarafından  edilirken, aldığımız uyaranlarda aynı şekilde karşı beyin yarım küre tarafından algılanır.Bu mantıkla bakıldığında beynin sol tarafının direk ve en kısa sürede aktive edilmesi ve bu bölgeye odaklanılması için işitsel uyaranların sağ  kulaktan alınması gerekir.Eğitimdeki amaç da sağ kulağın dinleme kulağı olarak eğitilerek, sol beynin tekrar organize edilmesidir.Sol beyin yarım küresinin  daha baskın kılınmasıdır.Tabii ki bu arada diğer yarım küre de belli seviyede uyarılmaktadır.

İşitsel entegrasyon eğitimi, 1964 yılında Fransız kulak burun boğaz hekimi Dr.Guy Berard tarafından geliştirilmiştir. Berard Methodu olarak ta adlandırılır. Terapi veya tedavi değildir. EĞİTİM dir. Sesler bir sağ bir sol taraftan inceltilerek ve kalınlaştırılarak ve de yükseltilip alçaltılarak işlenmiş veya filtrelenmiş olarak verilmektedir. 30 - 15000 hz aralığında geniş bir yelpazede ses dalgaları verilir.  Orta ve iç kulak, dolayısıyla vestibulo-koklear sistem, her iki yarım küreyi bağlayan corpus callozum, basal gangilionlar, işitme, dil ve konuşma merkezleri uyarılarak eğitilmekte,  beyinde yeni sinir ağlarının örülmesi sağlanmaktadır. Özetle suya atılan bir taşın etrafında oluşturduğu halkalar gibi işitme merkezlerinin etrafında oluşan halkaların diğer merkezlerimizi de uyarmasıdır, böylelikle kullanılmayan yetilerimiz devreye girer, yaratıcılığımız, algımız ve hafızamız gelişir, zekamız ilerler, kapasitemizi maksimum düzeyde kullanmamız sağlanır.

 

 

Eylem TAN
BERARD METODU UYGULAYICISI
www.coskuozelegitim.com

180 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi

Bugün Ziyaretçi: 132 TOPLAM ZİYARETÇİ: 17396300

web danışmanı: sadeceinternet