açıkçası, MEB tarafından yapılan itiraz "siyasi" bir değerlendirmeye tabi tutulmazsa RED edilir... kanımca Davalar Genel Kurulunun "usulen" anayasaya aykırı bir düzenlemeyi, "siyasi" bir nedenle kabul edeceğini sanmıyorum...
danıştay kararının 3 temel ayağı vardı;
1- anayasaya göre "kanun" ile yapılması gereken bir düzenlenmenin "yönetmelikle" yapılması,
2- kişisel verilerin toplanmasının, Anayasanın kişi hak ve hürriyetleri ile ilgili düzenlemelerine aykırı olması,
3- 2.madde de yazdığım kişi hak ve özgürlükleri çerçevesinde tarafı olduğumuz uluslararası hukuka aykırı olması...
kişisel olarak, benim için 2. ve 3. madde daha önemliydi. ancak anayasa mahkemesi bunların, çeşitli nedenlerle önemli olmadığına karar vermiş. gerçi anayasa mahkemesinin kararına da Uluslararası Hukuk enstrümanları kullanılarak itiraz edilebilir. ve buradan çıkacak kararında Anayasa Mahkemesinin verdiği "karar" ile uyumlu olacağını sanmıyorum... neyse bu konunun başka bir yana...
bizi ilgilendiren; Danıştayın yukarıda yazdığım 1. madde nedeniyle de yürütmeyi durdurmasıdır...
yani böyle bir düzenleme için kanun yapmanız gerekmektedir demektedir. hastaneler ile kararda dikkat edilirse kanun ile düzenlemenin olduğuna atıf vardır...
hukuk konusunda daha bilgili arkadaşlar mutlaka daha iyi bilgi verirler. ama bir kaç açıklama yapayım; Anayasa Mahkemesi, Danıştay ın üst mahkemesi değildir... yani Danıştay Kararları kesin kararlardır ve Anayasa Mahkemesi ile hiçbir ilgisi yoktur (ilgili olduğu bir kaç durum var, ancak bizim durumumuz ile bağlantısı yoktur)...
anayasa mahkemesi, danıştay kararlarına karışabilecek, herşeyin üstünde bir mahkeme değildir...
kısa bir süre içinde MEB in itirazına karar verilir, olması gereken (ve dileğimiz
) MEB in itirazının RED edilmesidir... Şuanda zaten Mecliste böyle bir düzenlemenin yapılması ve kanunlaşması imkansızdır...
seçimlerden sonra ise; böyle bir düzenleme yapılırsa, yine anayasa mahkemesine gidilebilir... bizim durumumuzun benzer olmadığını düşünüyorum, Anayasa Mahkemesi benzer bir karar vermeyebilir... kaldı ki yasal düzenleme geri çekilen teklifteki gibiyse iş zaten sıkıntılıdır. hemen hemen tüm kurumları, toplumun her kesimini, her inancı, her cinsiyeti, her yaş ı kapsayacak böyle bir düzenlemenin kendisi Anayasa ya aykırıdır...
gerçi "anayasa mahkemesi", Anayasaya ve uluslararası hukuka rağmen böyle karar almışsa, bunun altında ki nedenler iyi okunmalıdır...
bir çok açıdan heyecanlı bir "seçim" bizi bekliyor...